Correllengua

22.10.06

Manifest 2006


"Tinc una llengua tan viva, com les més vives que hi ha", deia el poeta Miquel Martí i Pol. Sí, la nostra és una llengua viva, oberta, integradora, una llengua que defineix el nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i que per sort escoltem dia a dia en els carrers de la nostra ciutat.

Un any més, diferents col•lectius de Carcaixent ens reunim per recordar que, per damunt de separacions imposades, la nostra llengua recorre places i carrers arreu dels nostres pobles, unes places i carrers que s’omplen de festa i diversió, però també d’una ferma voluntat de reafirmació nacional, d’una reivindicació de plena normalitat. Normalitat. Això és el que exigim. Ja n’hi ha prou de negar la nostra unitat, ja n’hi ha prou de menystenir la nostra cultura, ja n’hi ha prou d’esquarterar el nostre poble. Només volem ser un poble com els altres, un poble que visca amb naturalitat, sense interferències, la seua llengua i la seua cultura, un poble que faça del català l’eix vertebrador d’una societat cada dia més rica i diversa, la llengua comuna de totes i tots, perquè som un sol poble i parlem una mateixa llengua.

És per això que exigim una vegada més que la llengua catalana assolisca la plena normalitat en tots els àmbits: en la literatura, en els mitjans de comunicació, en la tecnologia, en l’etiquetatge, en el lleure. I també al carrer. Parlem en català sempre i amb tothom, amb els nascuts ací i amb els vinguts de fora. Compartim amb ells la nostra llengua, que ha d’esdevenir, també, la seua. Fem del català, la llengua d’acollida i de cohesió arreu dels Països Catalans. Depèn de tots nosaltres.

Enguany volem recordar molt especialment, en el centenari del seu naixement, Joan Coromines, l’eminent filòleg que ens ajudà a recuperar els mots i, amb ells, la nostra dignitat com a poble. Novament, reafirmem aquesta dignitat i proclamem la nostra voluntat de superar els límits que ens volen imposar al conjunt de nacions de cultura catalana. Per un futur sense límits.

Endavant amb el Correllengua!
Visca la llengua i la cultura catalanes!